2019-03-18

Dry-IT är med och miljösäkrar framtidens flygplats.

Swedavia gör en omfattande miljardsatsning med målet att göra Stockholm Arlanda Airport till Skandinaviens ledande flygplats, redo för framtidens resande. Samtidigt vill man bli en internationell förebild inom hållbarhet och här har Dry-IT fått förtroendet som samordnare i den viktiga hållbarhetsfrågan.

– Att få vara med i utbyggnaden av en flygplats är ett riktigt prestigeuppdrag förstås, eftersom investeringar av denna storlek inte sker så ofta. Projektet ska uppfylla Swedavias övergripande miljömål om minskad energianvändning både under produktion och senare i drift och vi kommer ansvara för är att alla inblandade känner till kraven samt säkerställa att kraven följs, säger Maria Koskull, Miljökonsult på Dry-IT.

”Ställer högre krav än vanliga byggprojekt”

Maria kommer att samordna miljöarbetet i två av projekten som innebär att terminal 5 får en ny och central säkerhetskontroll för alla avresande, en handelsplats med ett större utbud av affärer och restauranger, samt nya ytor för både bagagehantering och avresande resenärer.

– Att miljösamordna en flygplats ställer högre krav än ”vanliga” byggprojekt eftersom en flygplats är en tillståndspliktig verksamhet vilket innebär att man styrs av länsstyrelsen som har tydliga villkor kring vad som får och skall göras. En annan aspekt som vi måste ta hänsyn till är att projekten ska genomföras under pågående verksamhet med så lite störningar för alla resenärer som möjligt. Det krävs en noggrann process och en god samverkan mellan alla inblandade men det är så vi alltid jobbar så vi är väl förberedda, säger Maria Koskull.  

Programarbetet för Stockholm Arlanda Airport påbörjades 2014. Några förberedande projekt har avslutats. De allra största projekten är fortfarande i projekteringsfas. Samtliga projekt beräknas vara klara 2028.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår