2018-12-06

Dry-ITs miljösamordnare Sofia Löövs egna funderingar kring sin avklarade ”WELL Performance testing Agent” utbildning i Chicago.

 ”WELL…

…det var ju inte så mycket att fundera över när telefonsamtalet kom från vår affärsområdeschef Maria Koskull en kväll på höstlovet hemma hos mina föräldrar på Öland. Jag hade en veckas betänketid- vill jag åka på tvådagars WELL-utbildning i Chicago- mitt i den mest intensiva tiden både privat och yrkesmässigt? Of course! Jag såg det som en otrolig möjlighet för både Dry-IT:s och min egen utveckling och jag älskar utmaningar i alla dess former. Dessutom är WELL något som länge inspirerat mig och som jag har som mål att utvecklas inom. God hälsa och gott välbefinnande som är WELL:s riktmärken är verkligen något jag eftersträvar och förespråkar både privat och yrkesmässigt. WELL är det första internationella miljöcertifieringssystemet som beaktar människors välbefinnande. Med välmående kommer inspiration, driv, glädje och produktivitet. Med dessa grundförutsättningar på arbetsplatsen, skolan, ålderdomshemmet, bostaden osv kan man ju nå hur långt som helst! Så smart!

Att just jag blev utvald av alla fantastiska kollegor på Dry-IT var både rörande och överväldigande. Dry-IT är ett företag som ligger i framkant och ständigt under utveckling. Vi vågar satsa lite mer än många andra företag är min egen känsla och uppfattning. Därför var det egentligen inte konstigt att just Dry IT fick en plats på utbildningen i Chicago, och att man tveklöst driver på tills målet är nått. Kanske fick just jag sedan frågan för att jag är lite sån jag med, - galet driven, grymt målmedveten och ständigt under utveckling….

Att jag inte hade någon AP (Accredited Professional) i ryggsäcken var inga problem. Det kunde styras ihop i efterhand. Vilket jag nu också håller på med tillsammans med min kollega från region syd Cristian Nae. Efter avslutad AP ser vi en framtid med många spännande WELL- projekt att sätta tänderna i. Jag hoppas även på en framtid där jag och Dry-IT kan utbilda och inspirera andra blivande WELL- kompisar där ute.

Efterfrågan av WELL- certifieringar ökar hos våra kunder och på marknaden alltmer och trenden är tydlig; hälsa och välmående sätts i fokus!

Utbildningen som hölls i Chicago gav mig en titel som ”WELL Performance testing Agent”, och Dry- IT tar nu detta vidare genom att som organisation ansöka om att bli ”WELL Performance testing Organization”.

Vad innebär WELL Performance testing Agent?

Är man en WELL Performance testing Agent har man fullbordat en utbildning som vidhåller höga kvalitetskrav riktade mot klient, klientens arbetsgivare/ organisation och GBCI (Green Business Certification Inc). Utbildningen hölls för första gången i Chicago den 12- 13 november 2018 av meriterade och drivna personer från GBCI med Kathryn Tart i spetsen som manager. Utbildningen fokuserar på teknik, metoder och hantering av inrapporterade resultat som berör de olika indikatorerna för WELL performance testings. Utbildningen gav även en tydlig översikt av hur arbetet från förfrågan till färdig WELL- certifierad byggnad kan se ut. Man är som WELL Performance testing Agent kombinerat med AP- kompetens godkänd att behandla och utföra WELL- certifieringar av projekt och att utföra granskning som tredje part.

Vad handlar certifieringssystemet WELL om?

Hälsa och välmående i byggnader har hamnat i fokus eftersom människor generellt spenderar alltmer tid inomhus. WELL- building standard är ett ramverk som identifierar, mäter, verifierar och övervakar en byggnads funktion med fokus på hälsa och välbefinnande.

WELL building standard består av 100 funktioner som refererar till 7 indikatorer; luft, vatten, näring, ljus, kondition (fitness), komfort och sinne.

Systemet WELL fungerar utmärkt som ett komplement till en certifiering inom t e x Miljöbyggnad, LEED, BREEAM och passivhus. WELL ersätter alltså inte en annan miljöcertifiering utan kompletterar.

Det första WELL- projektet startade år 2008 som pilotprojekt. Nu ser jag fram emot att fortsätta detta spännande arbete; - att inspirera och hjälpa de som vill bidra till och/ eller ta del av de gynnsamma fördelarna utifrån hållbarhet, hälsa och välmående en WELL- certifierad byggnad för med sig."

Vill du veta mer om WELL arbetet i fastigheter och vad som krävs då kan du kika in på www.wellcertified.com och www.delos.com  eller sänd mig gärna ett e-mail på sofia.loov@dry-it.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår